Sílvia



Tots els membres i col.laboradors del Veus volem desitjar-vos un molt BON NADAL i FELIÇ 2011 ple de llibres, música i molta cultura!!!

És per això que hem preparat un programa especial de Nadal amb música molt nadalenca, contes de nadal i fragments de "Cuentos de Navidad" de Charles Dickens.

Esperem que us agradi i gaudiu d'aquests díes tal i com fem nosaltres!!!!




Sílvia
Bru Rovira, reconegut periodista i escriptor retrata magníficament les experiències que va viure quan va estar viatrjant per África, on va ser enviat especial i testimoni de fets que ja formen part de la història.

Perquè per molt que els anys passin i sembla que ja estigui oblidat... el drama de les masacres de Ruanda segueix molt present i sempre ens impresiona i deixa sense paraules... És un fet que no pt tornar a passar mai més.






El aula vacía

"... Las manchas a la altura del zócalo eran sangre human y pertenecían a los cuerpos que allí habían sido asesinados en masa. Los pies y manos que escalaban la pared eran el testigo plástico del intento desesperado de una persona herida que trata de escapar huyendo hacia la vertical del cielo pero que, impotente, derrotada, se desliza hacia el suelo para sucumbir entre la masa de cadáveres."

"... -Tuve la desgracia de sobrevivir porque quedé enterrada entre los muertos.
Cuando empezaron las masacres, ella y su familia correrion a refugiarse en la iglesia. Los asesinos bloquearon la puerta y tiraron algunas granadas de mano por las ventanas, además de disparar a la pared. La iglesia se llenó de polvo. La gente gritaba presa de pánico."


Sílvia

En el Veus d'aquesta setmana tenim una col·laboradora molt i molt especial, la petita Aroa!!! La nostra convidada ens llegirà la poesia "El rellotge", de Joana Raspall i també ens cantarà una divertida cançó sobre reciclatge.


EL RELLOTGE


El rellotge corre, corre
i no es mou del mateix lloc.
Una busca va de pressa,

l'altra gira a poc a poc.
La llarga diu a la curta:
-Au!, que no m' atraparàs!
La petita no s' immuta
i va seguint el seu pas;
que tant si corre com no,
que tant si riu com si plora,
ella sap que arribaran
justes a la mateixa hora!

Joana Raspall
Ruth





Aquesta setmana, al Veus us presentarem "Un món per estrenar", el primer disc d'en Martí. Conversarem i descobrirem els interessos i les influències d'aquest cantautor. Amb ell, escoltarem els temes "Barcelona" i "Si tens son", que obren el disc, i tindrem el plaer de sentir-lo cantar en directe, tot oferint-nos "Un món per estrenar" (cançó que dóna títol al disc) i "Any nou" en versió acústica.




Seguiu en Martí a la xarxa:














[Veus és el programa de ràdio que més us sorprèn...]
Salva Artesero
Comença la nova temporada del VEUS, el vostre programa radiofònic preferit; tornem amb els espais i temes que ja coneixeu (música, literatura, ficció dramàtica...) i estrenem seccions d'allò més suggeridores. A més, podreu gaudir d'interessants i agradables converses amb convidats que tenen molt a dir!

Torna el VEUS,
més sorprenent que mai!

El proper dimecres dia 6 d'octubre, a partir de les 22 h., s'emetrà el primer programa. Podeu escoltar-lo al 107.2 de la FM o bé per Internet a: http://www.onacodinenca.cat/

Consulteu el nostre blog al llarg de la temporada: us mantindrem informats dels continguts, i també us podreu descarregar tots els programes -tant de les altres temporades com d'aquesta que ara iniciem- per escoltar-nos quan i on vulgueu. Perquè vosaltres també formeu part del VEUS!
Meri
Un cop acabada la tercera temporada, us oferim tots els programes que hem emès perquè us els pugueu descarregar i tornar a escoltar quan vulgueu.
Només cal que aneu a l'enllaç de sota i cliqueu l'opció "Free Download" per iniciar la descàrrega de l'arxiu amb tots els programes de la temporada.

Salva Artesero
Torna el VEUS, amb la seva essència, sorprenent, amè i entretingut.


Aquesta setmana amb el conte L'anell, d'Isak Dinesen, amb traducció de Maria Rossich.




La música d'Ester Formosa i Toti Soler, interpretant versions d'Ovidi Montllor i de Raimon, extretes del disc M'aclame a tu.



També el text Ella de José Emilio Pacheco, del seu llibre La edad de las tinieblas.





Més música, i per a tots els gustos, perquè també ens acompanyen els R.E.M. i Rosana.

La presentació de la nova secció del programa: la DI-Secció, un espai de ciència que ens plantejarà diversos aspectes que ens faran reflexionar sobre la vida. No us ho perdeu!


I el conte Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak, del qual aquest any s'ha estrenat la versió cinematogràfica a càrrec de Spike Jonze. Podrem escoltar el tema principal de la BSO, All is love, de Karen O and The Kids.



Salva Artesero

En el programa del passat dia 9 de març ens va visitar l'Eloi Puig, un apassionat de la literatura fantàstica, de terror i de ciència-ficció. L'Eloi va reivindicar el pes d'aquests gèneres, que acostumen a ser considerats menors o com a literatura infantil i juvenil. És ben cert que alguns títols (com El Hòbbit, per exemple) poden ser un bon esquer per als joves lectors, però els mons literaris que s'amaguen en aquest tipus de literatura són, en molts casos, d'una complexitat i riquesa difícilment a l'abast d'un infant.


No us perdeu la pàgina personal de l'Eloi Puig on ell mateix recomana i ressenya periòdicament llibres fantàstic, de terror i de ciència-ficció:




A més, li podeu fer arribar les vostres pròpies opinions sobre la pàgina o qualsevol dels temes qu en ella s'hi tracten a:




L'activitat de l'Eloi Puig també passa per l'organització de les Ter-Cat. Són tertúlies obertes en les quals podreu parlar de tot el relacionat amb la ciència-ficció, el terror i la fantasia. Per afegir-s'hi només cal visitar la pàgina de Catarsi, la revista oficial de les Ter-Cat, on hi trobareu tota la informació necessària. Aquesta publicació conté textos inèdits en català d'autors d'arreu del món, i es pot comprar per subscripció a:






Enguany es celebra la segona edició del Premi Ictineu, una altra de les iniciatives sorgides a partir de les Ter-Cat. Podeu consultar els títols pre-seleccionats a la pàgina de Catarsi, i fer arribar els vostres vots a:




Aquests són alguns dels llibres que l'Eloi Puig ens va recomanar al VEUS:


-1984, de George Orwell.

-La carretera, de Cormac McCarthy.

-La fi de l'eternitat, d'Isaac Asimov.

-Fins i tot els Déus, d' Isaac Asimov.

-Las estrellas mi destino, d'Alfred Bester.

-Las puertas de Anubis, de Tim Powers.

-Flors per l'Algernon, de Daniel Keyes.

-Universo de locos, de Fredric Brown.

-La mutació sentimental, de Carme Torras.



Salva Artesero
La Neus Umbert i el Sergio García, al costat del Salva, membre del VEUS.- Foto de Ruth Vilar


La guitarra més espanyola és la protagonista del programa d'aquesta setmana. De la mà dels nostres convidats, el Sergio García i la Neus Umbert, ens endinsem en el món del flamenc, de Federico García Lorca i de la música més popular.

El Sergio (guitarra i veu) i la Neus (veu) ens interpreten als nostres estudis cançons tradicionals harmonitzades per piano per Lorca, i transcrites per guitarra per Venancio García Velasco (Canciones Españolas Antiguas). Temes com Las tres hojas, Los cuatro muleros, La Tarara, Zorongo o La Nana de Sevilla tenen espai al VEUS, per gaudi de tots nosaltres.

Totes aquestes cançons les podrem disfrutar en directe a l'espectacle Mañana, mañana..., basat en el Teatro Inconcluso de Federico García Lorca, que s'estrenarà el proper 18 d'abril dins el Festival BarriBrossa que organitza l'Espai Brossa de Barcelona. La Neus, el Sergio i dos dels membres del VEUS, el Salva i la Ruth, són els creadors d'aquesta obra que vol apropar-nos amb senzillesa als textos teatrals inacabats del poeta.

F.García Lorca al piano


I a més, el llegendari Camarón de la Isla té un especial protagonisme al llarg de tot el programa.


VEUS,
un espai per escoltar

...i sentir...



Salva Artesero




Celebrem el 150è aniversari del naixement d'Anton Txèkhov, i ho fem amb el conte Els nois, que representa un bon exemple de l'univers tan particular d'aquest genial autor.




També gaudim d'un fragment de la novel·la Perdona si te llamo amor, de Federico Moccia, i fem el nostre particular homenatge a J.D.Salinger, mort recentment, amb l'inici de la seva obra clau: El guardián entre el centeno.


I la música de Rubén Rada, Alejandro Sanz i el geni de la improvisació Django Reinhardt.




Tot això i més al VEUS d'aquesta setmana, com sempre carregat de propostes interessants, amenes i sorprenents.


Si un dia escoltes el VEUS
hauràs de repetir!



Salva Artesero
Foto: Harry Powell


Al VEUS estem d'enhorabona! Ens visita el Duo Werner Müller que actua en exclusiva al nostre programa. El senyor Werner i el senyor Müller comparteixen amb nosaltres les seves reflexions sobre la música i la vida. Una oportunitat única de gaudir d'un Duo tan sorprenent com el mateix VEUS.


Foto: Harry Powell



I a més, ens acompanyarà la música de Johnny Mandel i la seva Orquestra i de The Jazz Combo, de la BSO de la pel·lícula "I want to live".






La prosa poètica de Federico García Lorca: "La gallina", cuento para niños tontos.


I a la Dieta Equilibrada, dues propostes extraordinàries:



"Regla de tres", teatre a la Nau Ivanow, amb la companyia Les Mateixes.



"La cinta blanca", la darrera pel·lícula de Michael Haneke.






Salva Artesero
Foto de Meri Girós



Aquesta setmana ens endinsem en l'apassionant món dels escacs de la mà del Josep Garcia, tot un mestre en la matèria. La seva experiència en aquest joc, esport i, sobretot, ciència, és la base d'una conversa amena i d'allò més interessant. Un programa molt recomanable tant si ja s'és un jugador avançat, com si tot just s'aprèn el moviment de les peces.

El Josep Garcia incideix en els avantatges que presenten els escacs com a eina formativa, com a exercici mental i, per damunt de tot, com a meravellosa oportunitat d'entrar en contacte amb gent de naturalesa molt diversa.

Podeu trobar més informació sobre els clubs d'escacs de Catalunya i sobre el Circuit Català d'Oberts Internacionals a la pàgina de la Federació: